kisah dak ngaji kat umah aku.

Assalamualaikum :)


First of all mesti a nak ucap tahniah kat Mesia en sbb menang piala suzuki affcup! Betol en? 4-2 , ok mmg terbaek dari ladang. Ramai betul yg buat entri pasal kemenangan Mesia nih, spt org yg sdg berlumba2 masuk competition bertajuk 'Kemenangan Malaysia' plak dah. Hehee. Cam bese a, kalo ade competition mmg aku org last masuk. Tp kali nih tak masuk pon, aku menyelit ckit2 jek. So, TAHNIAH sekali ag. Proud to be Malaysian. Ayat yg makin galak di terbitkan utk status2 di fb skang, mgkin ayat paling laris ketika ini.


Ok tutup citer pasal bola, skang nak citer pasal dak2 ngaji kat umah aku. Igt tak aku penah citer yg mak aku ajar dak2 ngaji kat umah? Bkn surau taw. Kalo tak igt mcm bese pegi usha balik entri aku yg lepas. Pasal mak aku meniaga tuh. Ok ok. Ragam kanak2 dtg mengaji mmg mcm2. Ade yg buat2 pandai, ade yg bile tegur tros menangis, bese lahh pengajarnye garang bukan maen. Ade tuh time bace sdri lancar, bile dpn pengajar tros gagap. Mmg mcm2. Ade jugak yg dlm kepale otak dorg dah set nak beli eskem n gule, maklum lah pengajarnye menyelam sambil minum air. Meniaga tu untung kedua :)


Ade sepasang adik beradik nie, tp due2 pompuan la. Kisah dorg sadis ckit. Tp, siyesly lahh bdk kecik nie mmg comel. Adik dye dlm 3 tahun, kakak mgkin 6 tahun. Due2 comel apetah lagi si adik. Pakai tudung smpi cecah kat lantai. Mate bundar, mmg geram. Kisah disebaliknya, dorg tuh tiada ibu. Bapa dorg yg jage dorg sepenuhnya. Mak aku citer, mak dye hilang entah kemana, mybe carik laki lain. Mcm bese anak kene tggal. Tak bujang ah bwk anak skali. Bile tgk je due beradik nih, ntah knp mcm nak menitis je airmata aku. Anak yg comel cmni kene tggal? Taktawu la pulak aku mak dorg tuh kasi khabar berita atau tak. Tp bile tgk dorg mmg sedih semacam.


Automatically aku terpikir, betapa bertuahnya aku ade seorang ibu yg betul2 take care dkt anak, tepon anak tye dah mkn lom, dah solat lom, buat ape tu. Tu mmg bnde wajib yg mak aku buat hari2 padahal ktorg satu umah :) So, korg bayangkan sndiri aa cemane time aku kat bangi dulu. Tak kisah la, yg penting bile tak ade dgn mak aku, haa cmtu lah bnde wajib yg msti dye buat. Berbalik dkt adik beradik due org td, dorg betul2 tumpang kasih ayah sepenuhnya, dialah ayah, dialah ibu bg kanak2 tuhh. Siyes, mmg dorg comel. Kompem mak dye tak menyesal punye ah dpt anak comel cenggitu tp knp ditinggalkan??? Aku sndri pon tak ade jwpn tuh. =.='


Kdg2 kan, aku mmg tggu je dak nih dtg ngaji. Even bkn aku yg ajar, heeeee. Sbb ape? Sbb dye comel LOL. Mmg suke bebeno tgk muke dye, tak jemu langsung. Mst besa2 nnti dye lawa giler kalah aku. Kehkehkeh. So, kpd adik2 berkenaan, sabarlah dik. Byk lagi cabaran n dugaan yg bakal kau tempuh. Jgn lupe jasa ayah tawu? Mengadu je ape2 kat ayah. Ehemm. Jgn pikir plak aku nak jd mak tiri mereka, tdk lah. Aku cume prihatin sesama insan. Nak2 nye aku mmg suke budak2 la. Abg budak pon aku suke. Bak kate org aku peramah. Tp kt alam maya nie malas nak beramah sgt, kene pijak pale nnti. Tp kalo kat blog, korg tegur mmg aku try tegur balik ok. Cume kdg2 lmbt jek. Ok readers, take care n tata ! :')


p/s ; cisss mcm lah dak bedua tuh bace nasihat aku, ngeh3. esok dtg lagi ye 
        dik, beli eskem lagi :))
p/s/s ; sebenanye, aku nak upload pic dak ngaji aka dak paling tembam, tp 
          malas ah nak transfer, ade lam kamera. tehehhe. nnti2 aa. :)


 Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

Jeely jelly said…
haha.. ape kate anda bage eskrim free kat mereka.. sekali sekale beramal jariaah... bagus! haha :)
Nurfatin Liyana said…
td kasik 1 dahh, dorg tak cukup 20sen! tehehehhe :')
ahmad endo said…
ko blanja lah budak2 tu...hehehe
Nurfatin Liyana said…
banje salu pon takleh der, dak lain tgk. HAHA
fatynadia said…
setengah anak memang tak suka kalau parents overprotected sangat and mengongkong. tapi tu lah cara yang secara tak langsung anak2 dapat taw parents ambil berat pasal mereka
Nurfatin Liyana said…
fatynadia , tp ibu mereka tggl kan mereka,,, kasihan bkn? sobb!

Popular Posts