trivia potong kuku :)

Assalamualaikum! :)


Hye. Hari ini hari jumaat. So, i just wanna share some information yg saya tahu utk anda2. Yg dah tawu tuh, alhamdulillah, yg belom tawu jum aa same2 belajar. Stakat nie, alhamdulillah aku amalkan. Nak kate dah berkurun sgt tawu dr azali pon nmpk bebeno bohongnye, tp dah lame jugak tawu n amalkan. Lagipon, ini sunnah Nabi Muhammad SAW ye kwn2. So, sape lagi nak ikut sunnah beliau kalau bkn kite yakni umat2 beliau kan? Tepuk dada tanya selera! 


Tahukah anda bahawa Nabi Muhammad SAW mempunyai tertib yg tersendiri apabila beliau memotong kuku? Dan ada jugak hari yg ditentukan utk memotong kuku. Mcm yg korg dah maklum aa, hari isnin, khamis n jumaat adalah hari yg amatlah digalakkan. Dpt pahala lagi. So, disebabkan hari nih hari jumaat skang korg tgk kuku korg panjang ke tak? Kalo dah panjang better korg potong hari ini ok kwn2? 


TAPI, nak potong kuku pon ade care taw. Ok, korg perhatikan gambar di bawah n ikut turutan ini ehh. Ini pon turutan drpd Nabi Muhammad SAW, cekidaut ;


Turutan potong kuku tangan dan kaki. :')


Ok, clear kan gambar tuh? Kalo tak clear amek je. Ataupon korg gugel jek, pon ade. Nihh pon dari gugel gak, maseh gugel :'). Nmpk tak number2 tuhh? Itu lahh turutan nye. So, ikot laa dari 1 sampai laa 10 ok. Simple kann? Tak susah pon aihh. Senang! Nak pilih shawl yg lawa2 ag susah, gune duit ag. Yg nih gune akal je, kene hafal turutan. Hope korg bleh amalkan. Ouhh nie ade jugak yg aku dpt dari hasil pencarian di gugel, actually my mom ade print out tp dah lame n lupe letak manem hehee. So, amek dari gugel jugak. Ini adalah sabda Rasulullah SAW sndri utk hari2 yg mana kuku dipotong ;


RAHSIA MEMOTONG KUKU
RASULULLAH S.A.W BERSABDA: YANG ERTINYA: Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;


* Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan

* Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

* Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

* Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya  
 kepapaan.

* Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

* Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

* Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.


Jadi, kwn2 semua,, renung2kan dan selamat beramal! Ouhh ouhh, yg dah tawu jgn laa ckp saya poyo, saya just nak share jek dgn kwn2, heeeeeee.  Takmo marah2 laa pagi lagi nih, heeee. Take care readers, :')

 
Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

Ain Zulaikha said…
senang cerita kita kena perlu sentiasa bersih :)
Nurfatin Liyana said…
cik ain zulaikha yg cantek ; ye ye betol, flying kiss utk anda, mmuahh!
tehehehe. :')
ok..nak potong kuku skang gak
Nurfatin Liyana said…
astonishing az ; amboi nameee, hehee. bagus potong skang, nnti i cubit, heeee. :')
AIMAN said…
owh macam tu... ok2.. :)
Nurfatin Liyana said…
AIMAN ; yaa begitulah yg digalakkan ye kwn, heee. selamat mencuba n selamat beramal! :')
ARJUNA.Inc said…
WAA...nsib!!..salu ptong jmaat je..huhu
Nurfatin Liyana said…
arjuna ; ok,pasni bleh potong gak ari senin, kames ngan jumaat. :)
misz nana said…
thanks for sharing this ;)

Popular Posts