bukan kah Allah sudah menetapkan rezeki masing2?

Assalamualaikum.



Hari ini kite main dialog2 beserta maksud tersirat. Jom baca.


A: Kau untung laa. Muda2 dah ade keje best
B: Lama jugak aku carik keje senanye. Mule2 pangkat aku P.A je. Tp skang alhamdulillah naik pangkat.

A: Kau best aaa, ade DEGREE, aku nie SPM je pon. Susah ahh nak apply keje
B: Kau dah cube ke belom ? Even aku degree tp kau keje dah lame. Aku baru je nak keje. Mesti gaji kau dah besttt, pengalaman pon dah byk.

A: Hummm best laa hidop kau, mntk itu ini teros dpt. Aku? Nak IPHONE edition mule2 dulu pon kene pecah tabung
B: Ehh, henset NOKIA edisi 3310 tu aku kumpul duit sdri jugak taww. Mak aku tambah duit bagi beli casing baru je.

A: Alaaa kau kan cantik, kompem aa ramai peminat, so tak susah laa nak tggu jodoh kann
B: Ehh mane ade. Ape kau igt hal jodoh nie bnde main2? Cantik luaran buat pe wehh. Tak kekal. Lame2 kulit aku kedut gak.

A: Kau senang laa nak kehulu kehilir, ade kete. Mntk tros dpt lak tuu.
B: Aku mntak ratus kali jugak laaa. Tp alhamdulillah dpt gak. Syukur..syukur.. Down payment aku byr sdri taw! Bulan2 bpk aku tambahkan 100 je, yg len duit aku. Termasuk laa nak servis ke ape ke. Kata bpk aku, pandai beli pandai jage.


Senanye aku pon tak tawu nak kupas isu ini mcm mane. Yg penting ia semua berkait rapat dgn rezeki. Ya benar. Allah dah tetapkan rezeki masing2. Tp kalau tak dipecahkan ruyung manekan dpt sagunya, betol? So same lahh dgn situasi A td. Caranye seperti sudah mengalah. Aku tak nafi kdg2 keluar jgk kata2 cmni dari mulut aku. Aku masih igt pesan emak. Jgn bandingkan diri kita dgn org atas kita. Maksudnya, org yg lebih dari kita. Tp, cuba pandang org bawah kita. Contohnya, kita ada motor. Bandingkan dgn org yg ada basikal atau jalan kaki sahaja. Bersyukurlah anda mempunyai motor sedangkan mereka hanya ada basikal dan jalan kaki sahaja. Jgn pandang atau pedulikan sahaja org yg ada kereta. Kalau kerap sgt pandang org yg lebih dari kita, akan timbul pula rasa TIDAK BERSYUKUR. N mesti merungut, "kan best kalo aku pon ade kete," .



Berbalik pada situasi di atas, A lebih kerap merungut dgn rezeki yg beliau ada. B dikategorikan sbg org yg berusaha mgkin. Tetapi yakinlah. Allah mmg sudah tetapkan rezeki utk hamba2Nya. Cuma kita jgn sekali2 putus asa! Kdg2, walau Allah masih tdk memakbulkan permintaan kita, Allah sudah merancang sesuatu yg lebih baik lagi. Who knows kan? Ini semua ketentuan Ilahi. Setiap perkara yg berlaku ada hikmahnya. Jgn terlalu cpt melatah. Allah paling murka dgn org yg cpt putus asa. Dan jgnlah pula kita hanya igt Allah time kite nak mintak sesuatu aje. Tak manis! Tak semanis kurma langsung ok. 



Ehh dah byk pulak melalut. Semputttttt. Hahaaa. Sebenarnye, bila buat entri ni, aku harap aku jugak akan jadi org yg tak akan putus asa, akan berusaha dptkan apa yg aku nak selagi mampu. Semuanya kene seiring, USAHA,,DOA,,TAWAKKAL... Semoga Allah memberikan yg terbaik dlm hidup kita semua yaa rakan2. Assalam. :))





Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

aiENn cHAm said…
kalo kite yg ade kaki nie terpakse jln jaoh nk ke kedai tp msih merungot,patotnye lg laa kne besyukor sbb sekurang2 kite tau kite msih mampu nk bergerak ke hulu ke hilir dr org yg ALLAH da tarik nikmat utk berjalan...huhu

*peringatan utk dri sndiri :))
adeli zar said…
pandai nya dia berhujah. wahhhwahhh wahhh
bersyukur dgn apa yg kita ada :)
live in your own life! :)
LittleGurl said…
betol, kalu asyik nampak org je lebih, hari-hari asyik nak masam mencuka jelah sebab sedih. just chill je,rezeki masing2 ;)

Popular Posts