kenangan termanis saya - PART 1


Assalamualaikum !



Selamat pagi. Rajin tak aku updet pagi2? Hewhewhew. Terharu dgn smgt diri sndri! Kihkih. Weekend2 cmni mcm biase aaa kan, pegi jog. Dah balik laptop adalah sasaran seterusnya. Ohh ya, kalau laa korg bace previous entri aku, aku nak updet pasal konvo aku kan? Tu pon kalau baca ye. Hiks! Tp maaf laa, kenangan manis ag 1 nih dah buat aku membuak2 nak updet! Even dah lebih 4 bulan kott. But still fresh on my mind !



Pada sesape yg tak tahu, i n my family include maklong sorg, pergi umrah bln 5 tahun ini. N n n, yg aku berjaya updet hanyalah 1 pic unta. Kahkah! Masa dan masalah M aku adalah faktor utama aku tak updet2. Disebabkan skang musim haji, aku pon asek laa teringat dekat pending entri umrah aku nie. Tu yg aku nak updet pasal niee. Rndu hoii. Ayaq mata mengalir sendiri tgk Salam Baitullah tv1 tuu ! Yg paling buruk, aku bru transfer pic2 umrah nie smua ke laptop aku! Buruk kan pangai? Selama nie tersimpan rapi dlm laptop mak aku. Bkn aku tak rindu, bkn bkn! Tp aku salu tatap tru laptop mak aku tawww. Korg jgn mandai2 bikin onar. Ttbe! -,-


Ckp byk pon tak gune. Sblm aku melalut lebih terukk, korg layan je laa gambar2 manis ini semua. Auww siap ada ayat manis pulaaa hewhew. Tp sori aa der, gua tak susun aa pic nie mengikut hari dan masa. Tatap je lahh. Enjoiceeeee :D



Maklong n ummi saya. Mase nie kalau tak silap baru selesai subuh kot.

Jeddah airport. Baru smpi nieeee. hikhik. Dari Jeddah nak ke Mekkah bape jam eh aku tak sure laa sbb aku tido time tu. Kehkeh. Asal terjage je belom smpi. Asal bukak mata je belom smpi. Dlm 2 or 3 4 jam. KOT laaaa. ;p

Beg2 kami. Ini masa pergi. Nak balik beg2 nie semua beranak kemabar yu. kihkih ;pp

Usai 1 umrah. Ini tempat saie. Safa ke Marwah. Sblm smpi sini, aku taktawu nak imagine mcm mane. N aku igt, betol2 bukit kot. Mcm kat padang pasir ke. Ini imaginasi aku laaa. Siryes bile dah pegi, rupanya dlm masjid jugakkk! Tp sape ckp Safa ke Marwah dekat? Tak laaa dekat sgt n tak jauh sgt. Tp okay laaa tmpt saie aman nyaman sejukkk je. Series sejuk! Ulang laaa 7 kali yee. Tp jgn isau, tmpt saie nie pon ade air zamzam gak. Agak2 dahaga, gapai lah kejap ye ;P

Ini Bukit Safa. Can u imagine zaman dulu2 cmne? I mean, before dah bersimen mcm ni. Masa zaman Siti Hajar berusaha cari air untuk anaknya, Ibrahim a.s. As i told u, Safa ke Marwah bleh tahan jauh. N n, kawasan bukit bukau. Yg tiada penghuni, yg panas terik, yg mana ulangannya 7 kali. SubhanAllah.. Aku kagum! :)


Selesai subuh. Balik2 nak mandi n pergi Masjid Tanaeem pulaaa. Fineee fineee aku nmpk besar. Sbb jubah kot. Sedapkan hati. Kahkah ;D

Inilah masjid tanaeem, masjid nie kalau tak silap ada katan dgn Siti Aisyah rasenye. Nak tawu lebih lanjut, google it ! ;))

Ya Allah. Sungguh aku rindu tmpt ini. ;(( Kalau korg pasan, simen dye mcm pnjg2 kan? Pasan tak menyerupai apa? Sejadah! Masa nie mmg tgh panas terik pon, TAPI, kuasa Tuhan, simen nie sejuk je. Aku tak tipu. Sejuk mcm ada ekon. Kaki tak panas pon. SubhanAllah :))

Kan aku ckp td, gambar tak susun. Kihkih. Nie kat umah lagi niee. ouhh yaa, kami pergi under pakej Andalusia. :))

Ini dari atasss. Ini bkn aku yg capture. Aku syak abg aku. Sbb die ngan ayah aku pemegang kamera tegar lahh kat sini. Hikhik ;P

My father ;))

My brother ;)

Ehemm ehemm! me n my lovely mother hereeeee. Fadang fassirrr niii tgk unta ternakan japp. kihkih


Weii sori taww pic mmg aku tak susun. >.< Layan je lahhh. Dari takde ye dak? ;p Dah jom sambung balik!


My brother again. Nmpk tak muka menahan panas tuu? hewhew

Unta ternakan. Aku kagum lahh ngan unta nie. Bkn calang2 spesies yg tahan ngan cuaca nie ooii. Ini bnde benar. Kepanasan di fadang fassirr ini hanya Tuhan yg tahu. N mase ni aku sarung je kasut, stoking aku ngat nak pki dlm bus tp mcm leka jek tgk pemandangan sekeliling. Then smpi cni. Pasir tu masuk laa ckit2 dlm kasut aku kan, ooii panas oii. Mcm percikan api jek dia punya panas. Aku tak bohong. Sini mmg panas. Lantas imaginasi aku teros terbyg kan zaman dahulu kala lagi dimana unta nie dijadikan transport. Laluan dah tentu2 padang pasir. Perhhh perhhhhh

Ini bukan hotel penginapan kami, bkn bkn! Saje jek amik pic Le Meridian Mekkah. hikhik

Okayyy fokus jap. Inilah jam besar sentuhan anak Malaysia itu. :))




Aku tak pasti ini kerja siapa. Aku syak abg aku -,-

Masjidilharam. Cantik bkn?

Ini nasi mandi. Kot. Mase nie kat R&R benti solat n mkn. Ade R&R okayyy. Ini menuju ke Madinah pula. Highway dia kiri kanan padang pasir. Mase tu aku dah pikir cemane la ek kalo sesat kat sini, nak patah balik Mekah, dah jauh kotttt. Omg takott! >.<

Mkn oiii mkn. Ttbe feeling mcm pengantin lak bile tgk pic nie. Dgn inai bagai. Kahkah! Nasi mandi nie 1 dulang kongsi 4 atau 5 org. Ktorg ade 5 org. Nak tawu tak we all punye grup licin kot! Kahkah. Grup lain aku tgk ada gak laaa tggl sikit2. Yg tak leh blahh, grup sebelah we all, tak abis byk gilaaaa then offer kat ktorg! Kata org, rezeki jgn tolak kann,, hewhewhew. Betapa laparnya kami waktu itu :P

Ini dalam Masjid Nabawi, Madinah. Yg itu, mihrab Nabi Muhammad saw. Ke mimbar? Aku mcm konpius sikit mihrab ngan mimbar. Ke same? Ampunkan saya yg naif ini =,=


Perkarangan Masjid Nabawi. :) Nmpk tak bnde yg mcm kipas tu? Yg besarrr tuu, yg mcm payung tu? Dia buleh bukak tutup. Bila siang, dia buka sbb panas, malam dia tutup. Huwarghhhh kagum abes lahh!

Ini baqi'. Ini apa? Ini adalah kubur2 bagi mereka yg meninggal masa dtg sini, disini lah tempat dikebumikan. Sini lelaki je bleh masuk. Not allowed for woman!

Baqi' lagi. :)

Ade nmpk mcm Manhattan tak? kahkah. Ini Madinah. Kota Madinah yg disayangi Nabi Muhammad saw. :)) Yaaa ianya kota yg cantik !



Ok. Smpi sini lah aku updet. Nti ada masa aku updet lagi. Pic mmg teraburr okayy! Pic dah laa byk giler aku pening. Dah laa aku nak masak, till then people. Have a nice weekend yaa! Assalamualaikum :))


p/s ; aku updet pagi, siap tghari ! -,-


Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

dan radhi said…
nak jadi org first la atin! untung la dah sampai sana
Nurfatin Liyana said…
alhamdulillah. giliran anda lepas nie.

insyaAllah :))
wahhhhh..gembira gembira..tak sabar nk tgk ibu nye collection pulak..doa2 dorg sihat kat sne..selamat balik..BTW..mimbar kowt mende tu..huhuhu..
Nurfatin Liyana said…
insyaAllah sihat ;))

doa2 salu ok. mihrab bkn eh? ke same? ahhhhh!
CallmeZie said…
nak jejak kaki kat sana jugak.

Bestnye dpt jejak kaki kat rumah Allah :D

Popular Posts