kenapa anak muda skang jarang balik kampung

Hye n assalamualaikum. Ouhh yes, ini entri berbentuk series jugak. Weee. Actually, aku pon curious dgn tajuk nihh. Aku pon takde jwpn sumer tuh tp mybe aku leh kupas ckit2 laa isu ini spt mengupas limau yg sedang masak orennya utk dibuat jus. Hehee. Korang2 mst ade kg kan? N mst ade jugak yg mmg berasal dr kg. Kan? Bak kate mak aku, tggi mane pon kite, asal usul diri yg dulu ttp dari kg, so jgn meninggi diri. Tak kemane itu semua. :)


Okeh, aku pon ade kg yaww. Tp dokek yo, pasang 2 or 3 cd dah leh sampai dah. Hehe. Nogori yo, dokek kann? Mak n apak n9. Time aku kecik2 dulu, salu jugak laa tggl kg kalo cuti skolah. We all dah pakat2 dgn kazen2 yg laen time cuti mmg nak dok kg. Cume, situasi dewasa betol2 bagi impak yg besa ah. Nak2 nye, aku tgk ade yg mmg jrg laa nak balik kg. (bkn dlm kuarge saye). Ade yg ckp, kg tak urban, takde wayang, takde kfc. Ekau nih mintak den luku kek palo ko kan? Haihh. Tp, kt bndr kg saye ade je kfc, so, usaha lahh sdri.


Mst penah dgr kan, balik kg time raye je, atau kenduri je, tu pon kalo takde hal. Kg aku, mmg takde sape duduk sejak arwah nenek da meninggal tp alhamdulillah la ktorg pakat2 fmly balik tiap2 mggu biar umah terjage mcm arwah ade. So, ktorang lah yg huni kg tuh. Penuh kenangan tuhh. Tak bleh dibiarkan. Tak la nnti nmpk kelam je kg kan. Dkt kg aku je, ade la dlm due bijik umah yg aku nmpk cam kelam je. Anak2 da lgsg tanak balik so finally, daun2 dah mkn umah tuh. Syg kan? Ade org kate, ape barang dok kg! Hah nie ese nak ckp, apo barang lak kan kalo ghayo kat kl? Org laen sumo kek kg, ekaw ghayo ngn boghuk lah kan. Siyes! Aku tak suke org yg tak reti hargai kg, lupe diri.


Sdgkan umah yg still ade parents pon da taknak balik apetah lagi bile parents dah takde kan? Siyesly i'm pity behalf on ur parents! Hargailah mereka kalo korg taknak hargai umah kg tuhh. Aku betol2 terbaran lak ahh dlm entri nih. Sbb aku nyampah kdg2 tgk org yg mcm blagak tak hengat donia. Wuwuwuwu. Asal usul tetap kg ye, jgn lupe. Satu lagi, mybe terbwk2 dgn membe kot. Tak remaja katenye kalo balik kg, kg takde air panas, kg byk nyamuk. Tp, dont u know that kg have a freash air ever? N have u seen the sea at the town? Tell me. Come tell me. -_-

Do drop some of your opinion. Tq :)



   My kg view. Dari atas. Tolong hiraukan tang ampaian tuh, tehehe =)


Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

crayon said…
lawa kampung hang.. old skool lah.. kampung aku dah jadi rumah batu dah.. dulu rumah macam rumah hang ni jugak.. kerajaan roboh rumah lama tu.. tepaksa buat baru.. sebab tu sampai skarang aku pro pembangkang.. hahaha

pa2 pun, pendapat aku setengah org yang lupa tanah tumpah darah tu sebab utamanya ialah kat bandar banyak maksiat.. benda maksiat semua 'best'.. manada benda maksiat tak best.. hahhahaha.. kan?
Aten.Aten.Aten said…
yap! hang betol crayon. hehe. tp kan, dipikir2 balik, kt kg pon ade jugak aktiviti tak berpekdah nih. -_-. Cume kan kdg2, bile dowg dah jejak bndar, lupe kg. heee. tq!
Aten.Aten.Aten said…
pepon crayon, rumah kayu stylo wehh! betol2 kg! heee. tp ade jugak wat renovate2 kann, tmbah bathroom :)

Popular Posts