perihal ais-krim .

Assalamualaikum. :')


Last aku updet ghasenye mase besday my dad, 11hb 3. Today 19hb 3. Agak tahan lame gak aa tak updet erkk. Maklum aa, pemalas nak taip kan, nak wat cmne. Idea mcm bese, mmg byk spt mencurah2 ke ladang gandum cume yaaaa, pemalas. 




Semalam, naluri aku tbe2 gatal nak mkn eskrem. Tp bkn eskrem walls atau nestle yg beli segera tuhh. Tp kat secret recipe. Tak beragak ko kannn, nak demand jekk. Well, hari jumaat kan,, rehat pon panjang. Niat hati mmg nak merayap2, tp keadaan duit mcm tak bape nak mengizinkan jek. So, mkn eskem je aa kat SR. Tak jauh mane pon dari opis nak ke SR. Jarak dye lebih kurg mcm Pertama ke Maju Junction. Tawu kan? Leh imagine tak ? Hehehe.




Mule2, aku teman nurul aka kwn opis tersyg mkn nasi kat muar. Tade lahh kat Muar Johor tuh wei. Name je restoran Muar. Alaa sebelah restoran Haslam tuhh, kat jln pahang. Depan Hospital Kpj Tawakal. Detail benar aku bagi maklumat ye. Mcm gaye nak promote. Ok, pas nurul mkn separuh, dye desak aku suh order mkn gak. Padahal niat aku cume 1, mkn eskrem kat sebelah. Sbelah muar SR laa. Hurmmm, fine. Aku tergoda. Order laa nasi goreng seafood but hell yeahh PEDAS ! Aku lupe nak ckp jgn pedas. 




Ok readers, now u know dat i tak mkn pedas. Nmpk benor lidah mengade ye dokkk? Mkn tu mkn, cume jgn pedas sgt aaa, nnti lil stommy ai meragam. Aloo mucuk2 dye, kalo dye meragam ai yg seksaaaa u'ollsssss! Then, mkn pon mcm tak mkn jek sbb PEDAS. Tp nurul kate cmni "mane ade pedas aa ten,, mkn laa, membazir taww". Aku cebikkan muke jekk. Konon comel. Then, nasi yg tak abes tuh dibiarkan, actually, nurul mkn ckit. Ekekee. Dah tak saba nihh lahap eskem !



There u goooooooooo !


Omaigad! menggunung tggi eskem gua ! Dgn cair bagai, mmg nak kene laa. Dye hantar time dah cair. Ciss. Slamat aa aku baek hati. Tak sound pon, hiks! ^__^



Nyummmm.! Ai dah lame mengidam amek gmbar ngan eskem.. >.<

Yaaaa i knowwww, semakin boolattt kannn pipi ? -,-




Lagiiiii aaaa boolatttttttt !

Alooooolooo, konon comel. Ngade kaw !  Ahaaa eskem tuhh dah mcm air kan,, chocolate shake maybe.

Cakkkk ! Droppin here to say thanks sudi bace my blog. :')



Kesudahan. Gile kaw nak abes, tak larat derrrr. Nurul siap ckp "selamat aku order 1 scope" ! Mmg cisss. pasni i'll make sure order 1 scope only. Tak aa membazir eskem n duit especially. Kui3 ;p



Dah alang2 ckp pasal eskem, i want to share my ice cream recipe. U guys can made it by urself. Damn easily. Thank to my friend, lynn to give me this recipe. 

ICE CREAM OREO 

Bahan-bahannya adalah :-
  1. 2 kotak kecik susu cair dutchlady freshmilk(yg fullcream tuh)
  2. 200gram coffeemate
  3. biskut oreo 6 keping,buang cream tgh tuh,amek biskut die je n hancurkan.
  4. esen vanilla dlm 2 penutup botol 
  5. gula 4 sudu besar ( kalo anda tdk gemarkan manis,, 2 sudu sudah memadai rasenye)  

Cara-caranya :-

Blend semua bahan tersebut, then letak dlm peti sejuk.nnt jd la..insyaAllah...



Senang bkn ?? Selamat mencuba! Dah jadi nnti kite share2 laa cemane tawww u'olss ! take care, muahh!


p/s : puas aku carik pic eskem buatan aku tuhh,, rupenye dah ter-delete. ampunnnn T___T



Terimakaseh kerana sudi membaca, xoxo

Comments

dja_amiensukhri said…
oo yeah.. saya suke aiskrim dan saya amik resepi awak.. huhu.. >.<
sitinurulafiah said…
hye sy singgah sini, waa sedapnye ice cream:))
Nurfatin Liyana said…
dja ; ok ! nnti share ehh jadi ke tak ! heeeeeee
Nurfatin Liyana said…
siti ; maseh sudi singgah ! :)
Nurfatin Liyana said…
siti ; maseh sudi singgah ! :)
AMIRA NADIA said…
waaa..cedapnye eskrim tue..hik2 :D
EB said…
Hehehe aku baru je lepas mkn ice cream.. hehehe..

Popular Posts